SDOK publiceert foto’s Chinese martelaren

Posted by admin | | zaterdag 25 december 2010 2:27 pm

KAIFENG – Juni 2002. In het detentiecentrum van Kaifeng, in de Chinese provincie Henan, wordt Xikai Huang aan een stok gehangen. Samen met vier collega’s martelt de veiligheidsagent Yang hem urenlang, zodat zijn polsen beginnen te bloeden. „De politie vond deze marteling zelf uit”, schrijft de SDOK. „Ze testten verschillende manieren van pijnigen uit. Deze manier noemen ze „tai jiao zi” (wat betekent: „de keizer dragen”).

GORINCHEM – Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) publiceert in het jongste nummer van haar maandblad ”De stem der martelaren” een aantal foto’s waarop te zien is hoe Chinese christenen worden gemarteld. Gedwongen bidden, armen omhoog, de knieën op twee bakstenen, terwijl de (20-jarige) politiebeambte Jingwei Li een sigaret rookt en toekijkt: dat is wat Suhuan Shi ondervond in het detentiecentrum van Qing Feng te Pu Yang, de provincie Henan.

Een andere foto toont hoe Xiangdong Cai wordt gemarteld op het politiebureau van de stad Kongzhuang, Xiayi, in de provincie Henan. Vier mensen nemen aan de mishandeling deel. Met geweld gieten ze hem water in zijn maag, terwijl hij op de grond ligt. De beulen houden hun voet op zijn armen en benen.

De foto’s zijn gemaakt door „een van de betrouwbaarste contactpersonen van onze organisatie”, aldus de SDOK. „De namen van de politieagenten en de christenen zijn door verschillende mensen bevestigd. De fotograaf, een ’ingewijde’, verzekerde de politie dat deze foto’s van hun werk bestemd waren voor hun superieuren, als een getuigenis van hun ’nauwgezet werk’, met de mogelijkheid van ’bevordering’.”

De christenen werden gefolterd omdat ze niet naar de staatskerk gingen. „Christenen die deze foto’s naar ons smokkelden, verklaarden dat het martelen van christenen een wekelijkse gebeurtenis is.”

En toch: „Terwijl buitenlandse zendelingen geweerd worden en de ondergrondse kerk vervolgd wordt, bloeit het christendom in China met tientallen miljoenen gelovigen.”

De auteur van het artikel, Bob Fu, citeert een van de pioniers van de hedendaagse Chinese huiskerkbeweging, ds. Samuel Lamb. „Vervolging is goed voor de kerk.”

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/sdok_publiceert_foto_s_chinese_martelaren_1_418256